Skolfototvist i Tidaholm avgjord

Vem som ska få fotografera skolbarnen i Tidaholm har nu avgjorts. Men ärendet gick ända till kammarrätten innan det kunde fastställas.

Att det skulle vara så svårt att anlita en skolfotograf hade Tidaholms kommun inte kunnat ana... Det vanliga är att varje skola knyter upp sin egen skolfotograf, men Tidaholms kommun bestämde sig för att ta ett helhetsgrepp för att kunna pressa priserna. 

Svenska Klasskort AB la det bästa budet och skulle ta hand om hela kommunens skolfotografering under tre år - ett anbud som är värt ungefär tre miljoner kronor. 

Men Svenskt Skolfoto överklagade beslutet till länsrätten, eftersom det företaget inte tyckte att Tidaholm hade följt Lagen om offentlig upphandling, och inte hade prövat alla anbud.

Det var i våras, och kommunen som hade tänkt planera fotograferingen i lugn och ro i våras, fick i stället avbryta förberedelserna av skolfotograferingen tills länsrätten sagt sitt. 

Länsrätten slog så småningom fast att Lagen om offentlig upphandling inte gäller skolfotografering, eftersom det är eleverna, eller snarare föräldrarna som är kunder och köper korten - och inte kommunen. 

Och nu har även kammarrätten dragit samma slutsats. Det beskedet har kommunen precis fått och därmed har skolorna i Tidaholm några veckor på sig att förbereda för att planera för fotografering av alla skolbarn. Fotograferingen är nämligen planerad till första veckan i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista