Överlevnadsexpert från Karlsborg tillbaka från Afghanistan

Hotbilden mot svensk militär i Afghanistan ökar i takt med oroligheterna där. Därför utbildas nu militären på plats av överlevnadsexperter från K3 i Karlsborg.

- Det är när lokalbefolkningen får det bättre som hotet ökar, säger överlevnadsexperten Jonas som vill vara anonym på grund av hot från fiender till regimen.

Försvarsmaktens överlevnadsskola i Karlsborg utbildar just nu polis och militär på plats i krigets Afghanistan. Det här för att så långt det är möjligt undvika de allt fler dödsoffer som kriget kräver.

För Jonas handlade arbetet främst om att skapa inarbetade rutiner för när någon blir fast i farliga områden och inte kan ta sig därifrån. Något som K3 i Karlsborg länge haft goda kunskaper i. Farorna kan bestå av allt från motorstopp i öknen i stekande hetta till överfall eller minor. Finns det då inga rutiner för hur en räddningsaktion ska gå till kan det gå illa, särskilt när många nationaliteter är inblandade.

Med allt mer militär närvaro i landet blir också svenskar måltavla för de upprorsmän och krigsherrar som själva vill kontrollera Afghanistan.

Efter 100 dagar i Norra Afghanistan är Jonas nu hemma i Skaraborg igen och kan reflektera över vad han varit med om.

- Man är ju rätt tacksam för att bo i Sverige, att man har mat för dagen och slipper oroligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista