Säkerheten ska förbättras för sköterskor i nattjänst

Efter att sköterskor i Skövdes nattpatrullen hotats i tjänsten ska kommunen nu genomföra en handlingsplan för att förbättra säkerheten.

För en tid sedan hotades en sjuksköterska vid ett hembesök av vårdtagarens barn, som var påverkad av narkotika. Den hotfulle sonen tog stryptag och tryckte upp sköterskan mot väggen och hotade henne.

- Det kan upplevas som att det blivit tuffare jargong och otäckare hot nu är förr, säger Ann-Sofie Söderberg som är avdelningschef på äldreomsorgen.

När händelser inträffar som har inneburit risk för allvarlig personskada är kommunerna skyldiga att anmäla detta till Arbetsmiljöverket, och samtidigt redovisa en handlingsplan.

Bland annat ska Skövde kommun nu efter semestrarna utbilda nattpatrullens 28 sköterskor i självskydd i polisens regi. Dessutom handlar insatserna om att förbättra säkerhetsrutinerna på andra sätt. Till exempel har alla sköterskor redan fått en egen larmtelefon med kortnummer till vaktbolag och polis.

Enligt Ann-Sofie Söderberg handlar det ofta om småsaker som man måste ha tänkt igenom innan en en situation blir farlig. Var parkerar man bilen, hur hanterar man nycklar eller viktiga telefonnummer. Men till stor del också om att som sköterska på natten inte utsätta sig för onödiga risker.

- Det är allt möjligt från stort till smått, säger Ann-Sofie Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista