Lagar kolliderar i Törebodafall

Ett hus som stinker av kattpiss och med kattmat uthälld på golvet är inte en god arbetsmiljö. Därför har Kommunals skyddsombud i Töreboda två gånger stoppat arbetet som personliga assistenter utför hos en kvinna i kommunen.
Men kommunen kan inte neka kvinnan hjälp, eftersom hon har rätt till det enligt lagen.

Kvinnan bedriver kattuppfödning i sitt hem och de personliga assistenterna har upplevt det som otroligt jobbigt att arbeta där. Orsaken är att för många katter har gjort bostaden till en hygienisk olägenhet. Katterna hade gjort sina behov överallt och det luktade starkt i huset, detta enligt Arbetsmiljöverkets anteckningar.

Kommunals skyddsombud inspekterade kvinnans hem och ansåg att det var en olämplig arbetsplats. Men kommunen har ändå inte kunnat lämna kvinnan i sticket, och istället för de personliga assistenterna har hemvården arbetat hos kvinnan.

- Vi måste ju se till att kvinnan frå den vård hon behöver för att klara av sitt liv, säger Anneli Eriksson, enhetschef för personliga assistenter i Töreboda kommun.

I det här fallet är det alltså två olika lagar som leder åt två helt skilda håll. Arbetsmiljölagen som dömer ut kvinnans hem för att det är dålig arbetsmiljö, och Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade, LSS, som ger kvinnan rätt till personlig omvårdnad. Och det är kommunen skyldig att ge henne.

- I sådana här fall kolliderar lagarna med varandra, säger Margareta Larsson förvaltningschef på socialtjänsten i Töreboda kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista