Färre myggor än väntat vid sjön Östen

De sista veckorna har myggorna varit en plåga för boende och djur runt sjön Östen, men när fällorna tömdes på onsdagen fanns inte alls så mycket mygg i fällorna som väntat.

I en av fällorna fanns 3 675 myggor. I en annan fanns 280 och i den sista 40. Tillsammans blir det ju en hel del mygg, men resultatet förvånar ändå Martina Schäfer vid projektet Biologisk myggkontroll. Hon hade förväntat sig minst 10 000 myggor i fällorna.

Martina Schäfer kan inte ge någon förklaring till varför fällorna inte var med välfyllda, för myggplågan är verkligen påtaglig i området. Kanske var det vädret, kanske har fisk kommit åt och ätit upp mygglarver; hon vet inte men säger att hon varit med om detta förut, bland annat i Gullspångstrakten.

Om två veckor görs ett nytt test. Det återstår att se hur många mygg som då kommer att attackera fällorna. Många boende runt sjön hoppas nog på ett högt antal eftersom det ökar chanserna att få minska antalet mygg med biologisk bekämpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista