Personliga assistenter ofta i konflikt

Två gånger har huvudskyddsombudet i Töreboda stängt en arbetsplats för personliga assistenter eftersom arbetsmiljön varit dålig. Det är ovanligt att skyddsombud ser sig tvingade till så drastiska åtgärder.

- Jag har bara varit med om det två gånger tidigare, säger Kommunals huvudskyddsombud i regionen Kjell Karlsson.

Småkonflikter
Även om stängda arbetsplatser är ovanligt så är det betydligt vanligare med andra, mindre allvarliga konflikter mellan de personliga assisterna och vårdtagarna.

- Det kan vara rena personmotsättningar mellan brukare och assistent, men också tvister med anhöriga som har synpunkter på vården, berättar Kjell Karlsson.

Tvingas förhandla
Vid en handfull tillfällen det senaste året har Kjell Karlsson fått gå in på arbetsplatser och krävt förändringar till exempel när det gäller arbetstider eller hjälpmedel i hemmet och betydligt fler gånger har han varit inblandad i förhandlingar mellan vårdtagaren och brukaren.

Personliga assistenter kan dels vara anställda av kommunen, av ett kooperativ eller direkt av vårdtagaren, då två senare blir allt vanligare.

Arbetsgivaransvar
Kjell Karlsson tycker att alla former för det mesta fungerar bra, men problemen dyker oftast upp i den sista kategorin där brukaren också är arbetsgivare

- Det behövs mer kompetens där. Brukaren har ofta inte tillräckliga kunskaper i vad som krävs av honom eller henne som arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista