Polisen: Inga misstag när misstänkt sexualbrottsling gick fri

Polisen gjorde inga misstag i utredningen av det misstänkta våldtäktsförsöket mot en 14-årig pojke i Skara i tisdags.

- Jag har gått igenom hela ärendet och ser inget anmärkningsvärt, säger polisens informationschef Mats Glansberg, som tvärtom tycker att polisen skött det hela mycket bra.

På tisdagskvällen gjordes de första förhören och brottsplatsundersökningen. Redan då hade polisen uppgifter om mannens klädsel, en adress där han kunde befinna sig och ett namn på den person som hade lägenheten där förövaren ska ha bott, men ingenting hände.

När pappan på onsdagsmorgonen ringde till polisen för att höra om mannen gripits fick han beskedet att man ännu inget gjort. Först på onsdagsförmiddagen började länskriminalpolisen arbeta med ärendet, och höll ytterligare förhör, då med lägenhetsinnehavaren som pappan tagit till polisen.

Då fick polisen ett namn på den misstänkte som visade sig vara en känd sexualbrottsling med sex fängelsedomar de senaste tio åren.

Från det att polisen hade ett namn på förmiddagen till att pappan själv grep mannen vid halv fyra och polisen kunde hämta honom gick den kände sexualbrottslingen fri.

Det här bland annat eftersom förhörsledaren i Skara var tvungen att få beslut från sin chef i Skövde innan den misstänkte kunde hämtas - och det var då som pappan på egen hand sökte igenom Skara och fann den misstänkte på biblioteket.

- Vi kan gripa folk på bar gärning, men i ett senare skede måste vi ha ett hämtningsbeslut, säger Mats Glansberg, informationschef på polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista