Klamydiafallen fördubblade i Skövde

Antalet fall av könssjukdomar och aborter ökar i Skaraborg.
På ungdomsmottagningen i Skövde har antalet klamydiafall fördubblats jämfört med förra året.
- Väldigt många vill testa sig, vilket är fullt naturligt när antalet fall gått upp med 100 procent, säger Kathy Löfgren som barnmorska på ungdomsmottagningen.

På ungdomsmottagningarna har personalen fullt upp. Nu i semestertider ökar köerna:

– Jag kan se i tidsbokningen att det varit fullt och att vi nu har två och en halv veckas väntetid. Vi försöker vara tillgängliga i möjligaste mån men i semestertider så kan vi inte testa alla lika snabbt, säger Kathy Löfgren.

Den vanligaste orsaken till att ungdomar söker upp ungdomsmottagningen är att de vill ha p-piller:

– Ofta ringer de samma dag som de tagit slut. Det är också vanligt att de vill testa sig klamydia.

Hittills i år har de på ungdomsmottagningen haft 89 fall av klamydia. Vid samma tid förra året var motsvarande siffra 47 fall. Även antalet aborter har ökat från 14 stycken förra året till 18 stycken i år. På ungdomsmottagningarna ser personalen med stor oro på utvecklingen bland 16-17 åringar där antalet aborter ökat med hela 55 procent.

Kathy Löfgren tror ökningarna av sjukdomarna och aborterna beror mycket på att det är lättare att få tag i en sexpartner, bland annat via Internet, samt att ungdomarna inte är tillräckligt försiktiga och struntar i att använda skydd.

– Jag tycker att man ska börja med att vara rädd om sig själv, börja använda kondom och fundera lite längre; vill jag ha barn i framtiden och på vad jag vill göra med mitt liv, säger Kathy Löfgren.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista