SVT nobbar Arnprojektet

Sveriges Television hoppar av det påkostade filmprojektet om korsriddaren Arn. Beslutet är en följd av att Svensk filmindustri inte levererar det unika material som SVT skulle få enligt kontraktet.

Enligt kontraktet skulle SVT få visa de två långfilmerna och dessutom en tv-serie med nytt material som inte visats på bioduken. Men enligt Gunnar Carlsson så uppfyller SF inte den biten.

- Tv-serien skulle innehålla avsevärt mycket nytt material; fördjupningar, nya scener, nya linjer och så vidare. Det kommer man inte leverera, säger han.

Redan i maj-juni insåg SVT att det inte skulle bli något unikt material till serien, och sedan dess har SVT förhandlat med SF för att få ner priset. Men på måndagen stod det klart att parterna inte skulle komma överens om något nytt pris.

Och det är inte bara kontraktsbrottet och priset det handlar om - Gunnar Carlsson är överlag inte nöjd med det han har sett. Han tycker inte att det filmade materialet håller den kvalitet han hade väntat sig. Men vad det är som inte duger vill Gunnar Carlsson inte gå in på.

- Det mer en känsla och inga direkta detaljer, säger han.

Arn-serien var tänkt att sändas i SVT under julen 2009.

Mannen bakom Arn, författaren och journalisten Jan Guillou, säger till tidningen Dagens medias nätupplaga att Arn nu kommer visas i TV4 istället. Han tillbakavisar också att filmmaterialet skulle vara för dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista