Unga får jobb i Lidköping

Satsningen på nystartsjobb som underlättar för arbetsgivare att anställa arbetslösa ungdomar blev en flopp i Lidköping, men trots det får ungdomarna i kommunen nu arbete.

- Vi hinner inte sätta folk i åtgärder eftersom efterfrågan på arbetskraft vuxit, säger Mats Håkansson, chef vid arbetsförmedlingen i Lidköping.

Under flera år har Lidköpings kommun haft problem med hög arbetslöshet bland ungdomar. Men nu har en förändring skett och Lidköping har en lägre arbetslöshet bland ungdomar än riksgenomsnittet.

- Den stora orsaken är att arbetsgivarna nu vågar anställa och ser enligt de senaste arbetsplatsrapporterna positivt på framtiden, säger Mats Håkansson.

Något som inte varit till så stor hjälp för ungdomarna är nystartsjobb som infördes 1 januari i år och som ska underlätta för arbetsgivare att anställa framförallt arbetslösa ungdomar. Nystartsjobb innebär att arbetgivarna slipper en del av arbetsgivaravgiften om de anställer ungdomar mellan 18-24 år som varit arbetslösa i minst sex månader eller personer över 24 år som varit arbetslösa minst ett år.

Endast 11% av nystartsjobben har gått till ungdomar. En låg siffra anser Kjell Jansberger, handläggare vid abetsförmedlingen i Lidköping.

- Företagen vill ha rätt person och bryr sig inte lika mycket om olika avdrag, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista