Arnbyn i fara när SVT tackar nej till Arn

Beskedet att SVT hoppar av Arnfilmsprojektet kommer som ett ovälkommet besked för Götene kommun. Där planerar man en 30-miljonerssatsning i en Arn-by för att haka på både filmer och inte minst den planerade TV-serien.

- Det är för tidigt att säga vad SVT:s nej innebär, men visst blir man orolig, säger Götenes kommunalråd Bo Bergsten.

Filmmaterialet finns ju uppenbarligen i sinnevärlden och allt  talar för att den första filmen kommer nu i vinter och del två året därpå.

Däremot är dörren stängd för den TV-serie som skulle visats julen 2009 på SVT och det innebär rimligen att Götene tappar lite Arn-dragkraft i sin turistsatsning.

”Troligen ingen flopp”
- Det är klart att filmen måste bli en succé för att det ska bli ett dragplåser, men det kan ju öppnas nya möjligheter här, hoppas Bergsten. Om nu SF gör sin största satsning någonsin blir det sannolikt ingen totalflopp.

Det blir Götene kommunfullmäktige som får ta ställning till om projektet ska drivas vidare.

Visning på Gotland
Under den pågående medeltidsveckan på Gotland visas 10 minuter av Arnfilmerna. Eva Svendenius på Svensk filmindustri var den som kom på idén att visa trailern, och för henne kom beskedet om att SVT backar som en total överraskning. Men SVT:s beslut påverkar inte det fortsatta arbetet, menar Eva Svendenius:

- Det går enligt planerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista