Polisen kritisk till säkerheten på stölddrabbad skola

Under sommaren har det skett flera stölder av en stor mängd datorer, och annan elektronisk utrustning på Västerhöjdsgymnsiet i Skövde. Sammanlagt har saker värda omkring en miljon kronor stulits.

Tjuvarna har stulit 82 datorer, två förstärkare, två platt-tv, tre dvdspelare och 16 projektorer.Värdet på de stulna sakerna beräknas till omkring en miljon kronor.

Hur många gånger tjuvar tagit sig in på skolan är polisen osäker på, men man tror det rör sig om tre-fyra gånger under juli och augusti. Ingen dörr har brutits upp och därför drar polisen slutsatsen att tjuvarna har tillgång till en nyckel.

Kritisk polis
- Jag ifrågasätter deras säkerhet däruppe på Västerhöjdgymnasiet. Det har varit datorstölder där förut och jag tror de får ta sig en funderare på hur de ska öka säkerheten, säger Per Olof Fransson på Skövdepolisen.

Skövde kommun har ännu inga färdiga planer för hur säkerheten ska förbättras på Västerhöjdsgymnasiet. Tekniska chefen Carl Alexandersson säger till Sveriges Radio Skaraborg att om nycklar har kommit på vift från gymnasiet så är det ett ansvar för utbildningsförvaltningen, och att det är den förvaltningen som får avgöra vad som ska göras - om man exempelvis ska byta låscylindrar eller se över hela systemet med passerkort och så vidare. I morgon onsdag ska de inblandade ha ett möte om saken.

Personal inte misstänkt
Polisen har säkrat en del spår och ska nu gå vidare med förhör. Men utredningen försvåras av att kommunen inte gett polisen någon förteckning med id-nummer på de saker som försvunnit.

Enligt Per Olof Fransson finns det ingen misstanke om att anställda på skolan är inblandade.

Ansvariga på Västerhöjdsgymnasiet ville på tisdagen inte kommentera stölderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista