Millitärfordon sanerade efter insektsupptäckt

Strax under en halv miljon kronor kostade det att sanera alla Försvarsmaktens fordon och containrar som togs hem från Liberia i höstas till bland annat Skövde. Anledningen till saneringen var att man hittat levande insekter i utrustningen och det fanns misstanke om att krypen följt med från Afrika.

Men de flesta av de tiotalet insekter som hittades i utrustningen var inhemska och därmed ofarliga. Dock är det en av insekterna som ännu inte kunnat artbestämmas.

Insektsupptäckten har lett till förändrade rutiner, berättar Anders Eriksson, enhetschef på Markverkstaden Västra götaland i Skövde. När det är möjligt ska utrustning i fortsättning saneras både ut- och invändigt innan den tas hem till Sverige efter missioner utomlands.

- Man kan inte vara nog försiktig, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Av Skövdes utrustning rör det sig om ett femtiotal containrar, åtta stridsfordon och 15 lastbilar som sanerats med hjälp av gas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista