Falköpingsbo inför rätta för mordbrand

I dag (torsdag) är det rättegång efter en lägenhetsbrand som riskerade att ödelägga ett stort hyreshus i Falköping i maj.
Den 31-årige mannen som bodde i lägenheten står åtalad misstänkt för grov mordbrand.

Strax efter midnatt den 15 maj i Falköping exploderade en lägenhet på Ållebergsvägen i Falköping. Dessförinnan hade mannen som bodde i lägenheten hällt ut 15 liter bensin - som inte började brinna när han tände på, utan istället exploderade bensinångorna.

Två starka explosioner blev följden, fönsterrutorna i lägenheten blåstes ut och stora glasskärvor for iväg så långt som 45 meter från lägenheten på fjärde våningen i hyreshuset.

Ville bränna upp allting
Lägenheten blev totalt utbränd. Inget kunde räddas därinne. 31-åringen har också berättat i förhör att det var hans avsikt, men att han inte hade räknat med att lägenheten skulle explodera, eller att han skulle utsätta sina grannar för fara.

Branden kunde ha fått förödande följder. Risken var överhängande att branden skulle sprida sig upp på vinden och sedan vidare genom huset, där det totalt finns 51 lägenheter. Glasskärvorna som yrde i luften kunde också ha vållat stor skada. 

Skadestånd
Genom att räddningstjänsten snabbt var på plats kunde branden trots allt begränsas till en lägenhet. Men eftersom branden anlades i ett tättbebyggt område där den lätt kunde sprida sig och då innebära stor fara, så står mannen åtalad för grov mordbrand. Enligt åtalet har han vid en fällande dom också skadestånd att vänta - det största till Hyresbostäder i Falköping på 800 000 kronor för skadorna på lägenheten, och dessutom till sex bilägare som fick skador på sina bilar vid explosionen.

Efter brandnatten i maj vårdades 31-åringen först på sjukhus för sina skador, och han flyttades senare till en rättspsykiatrisk avdelning i Falköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista