Chans på guldskörd för bönderna

Nu rullar tröskorna för fullt ute i Skaraborg.
Trots allt regnande så ser 2007 års skörd ut att bli bra och eftersom världsmarknadspriserna är på topp så har bönderna ett gyllene läge.
- Skördemässigt är det ett normalår men prismässigt är det ett rekordår om det står sig, säger Stefan Eksvärd, spannmålsodlare på Varaslätten.

Talesättet att den enes död är den andres bröd stämmer bokstavligt talat in på situationen för spannmålsodlarna nu när det är internationell tillgång och efterfrågan som styr priserna. Förra årets skörd blev dålig i Europa och priserna steg. I år har problemen fortsatt då storproducerande länder som Tyskland och Frankrike fått mycket regn vid fel tidpunkter.

- Så spannmålspriset har bara fortsatt uppåt och ligger en bra bit högre än förra året. Får vi bara bärga skörden så ser det bra ut, säger Carl Delin, växtrådgivare på Hushållningsällskapet.

Rekordår
- Om prisnivån går upp med 30 till 40 procent så handlar det ju i princip om nettopengar för oss, för kostnadsmassan har det inte förändrats så mycket, säger Stefan Eksvärd.

Augustivädret kommer att utgöra skillnaden mellan ett guldår och ett normalår.

– Det här är verkligen en stor chans. Tittar man på de europeiska börserna så ser det mycket bra ut. Det vore tråkigt om det inte går vägen bara för att vädret inte uppfyller kraven de här sista veckorna, säger Eksvärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista