Sveriges äldsta kyrkoruin kan finnas på Lurö

Under denna veckan har den gamla kyrkoruinen på ön Lurö i Vänern grävts ut. Till skillnad mot vad man tidigare trott så var stenkyrkan inget kloster utan troligare en mycket ståtlig gårdskyrka, men det finns också rester från ytterligare en kyrka.

Enligt kyrkohistorikern och förre biskopen i Karlstad Bengt Wadensjö så kan också Sveriges allra äldsta kyrka ha legat ute på Lurö, eftersom man hittat rester efter något som kan ha varit en stavkyrka i trä.

- Jag tror att den är byggt på 700-talet och så gamla kyrkor har inte hittats i Sverige förrut, säger Bengt Wadensjö.

Bengt Wadensjö har grävt förr på Lurö, ändå sen början av 90-talet har han letat efter svaret på Sveriges kristanane på ön Lurö, i år har han Västergötlands museum som stöd och i stort sett hela den gamla stenkyrkan har grävts fram, tidigare har det mer grävts i omrpdet runt omkring kyrkan.

Grav kan ge besked
I år har man hittat en grav, eventuellt två bredvid kyrkan, man ser tydligt färgskiftningen där en träkista legat och till och med den dödes huvudform framträder i botten av graven, en benbit från graven ska nu ålder bestämmas.

Graven gör att teorin om att det varit en gårdskyrkan snarare än ett kloster blir starkare. Men förutom graven är det väldigt få föremål som hittas.

- Det verkar som de som hållit till här ute blivit bortkörda av kyrkans män och anläggningen blivit förstörd och plundrad, säger Bengt Wadensjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista