Elever med bra betyg portas

Lidköpingsungdomar kommer inte in på önskade gymnasieprogram, trots att de har bra betyg. 
Flera av de yrkesförberedande utbildningarna på De la Gardiegymnasiet är så populära i år att många ungdomar har blivit utan utbildningsplats.
– Jag är besviken. Jag var nästan säker på att komma in. Nu undrar jag vad som kommer att hända, säger Robin Fågelkvist.

Om en och en halv vecka börjar skolan men Robin Fågelkvist fortfarande inte vilket gymnasieprogram han ska gå.

Hans första val, byggprogrammet, har han inte kommit in på. Andrahandsvalet fordonsprogrammet har han inte heller kommit in på, trots att han har godkänt i alla ämnen och till och med flera val godkänt.

– Jag hade fått veta att intagningen låg på 160 poäng och jag hade ganska långt över det så jag trodde att jag skulle komma in. Det var många av mina kompisar som inte heller kom in, berättar han.  

25 utan plats
Trycket på de yrkesförberedande utbildningarna har varit högt i år. Högre än någonsin, säger de ansvariga lärarna för bygg- och fordonsprogrammen. I nuläget står elever motsvarande en hel klass, ca 25 ungdomar, utan utbildningsplats. Med kort varsel ska nu Lidköpings kommun besluta om de ska erbjuda sina elever en alldeles ny utbildning i höst.
Robin Fågelkvist och hans mamma Sonja Fågelkvist var i veckan på ett informationsmöte på De la Gardiegymnasiet där den nya lärlingsutbildningen presenterades. De tycker båda att den utbildningen verkar vara ett bra alternativ, men eleverna behöver ett snabbt besked från politikerna, säger Sonja Fågelkvist:

– Det är bråttom. Det visste att det här var på gång, att trenden var på väg att vända, så man tycker ju att de borde ha förutsett det lite grann. Tyvärr har det inte blivit så…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista