Fest på stan kräver extra polisinsatser

Två stora evenemang äger rum i Skaraborg i helgen - Kräftans Dag i Tidaholm och Karnevalen i Falköping. Det här kräver en stor extra polisinsats. 34 poliser jobbar extra i helgen för att upprätthålla ordningen.
- Det blir mycket folk på en liten yta och det förtärs mycket alkohol, säger Mikael Wallin som är operativ chef vid polisen i Östra Skaraborg.

I vanliga fall finns sex poliser under helgen i östra Skaraborg. Men när två så stora evenemang äger rum denna helgen så ökar antalet stort, under fredagskvällen är sexton extra poliser i Tidaholm och under lördagen förstärks Falköping med arton konstaplar - något som inte är helt gratis:

- Självklart kostar det pengar. Totalt sett är tjugo stycken på övertid och så har vi förskjutit arbetstid för en del, säger Mikael Wallin.

Men hur mycket pengar det handlar om kan han inte säga nu utan hänvisar till ekonomienheten efter insatsen. Och trots att helgens festligheter kräver en del av polisen vill inte Mikael Wallin ha en Skaraborgssommar utan evenemang:

- Jag tycker det är jättekul med de här arrangemangen. Baksidan som vi ska ta hand om, bråk och annat, det ingår i våra arbetsuppgifter.

Han tycker också att polisen har en bra samverkan med arrangörerna till helgens fastligheter. I Tidaholm står arrangören för åtta egna ordningsvakter och i Falköping kommer det att finnas tolv ordningsvakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista