Kvinnofridssatsning i Falköping

Falköpings kommun planerar att anställa en person som ska arbeta med kvinnofridsfrågor.
Att anställa en kvinnofridssamordnare i kommunen är en del av den handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor som socialnämnden antagit.

I Falköping vill man satsa på att förebygga kvinnomisshandel och, tillsammans med bland andra kvinnojouren, öka stödet till de kvinnor och barn som drabbats.

Under vecka 33 ska socialnämnden i kommunen besluta om man ska söka omkring 1,7 miljoner kronor från Länsstyrelsen för att anställa en kvinnofridssamordnare.

Kvinnofridssamordnaren ska bland annat utveckla stödet till barn till kvinnor som söker hjälp och arbeta med det förebyggande arbetet.

Men pengarna ska inte bara användas till att finansiera en ny tjänst, för i den nya planen om mäns våld mot kvinnor ingår många fler delar.

Bland annat vill man satsa på funktionshindrade kvinnor som utsatts för misshandel.
Man planerar också att utbilda personal inom handikapp- och äldreomsorgen i frågan.
Dessutom ska alla kommunanställda få information om vad kommunen gör för att förebygga kvinnomisshandel och stödja drabbade kvinnor.

I satsningen ingår också att informera skolungdomar - både pojkar och flickor i nian och första året på gymnaiset - om mäns våld mot kvinnor. Kommunen tänker också ta fram en broschyr med telefonnummer och information om vart utsatta kvinnor kan vända sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista