Äldre väljer städfirma framför kommunens hemtjänst

Det är inte bara stressade småbarnsföräldrar och folk i karriären som utnyttjar reformen med skatterabatterade så kallade hushållsnära tjänster - alltså städning.
Även många äldre väljer att anlita privat städhjälp, trots att den kommunala hemtjänsten skulle kunna vara ett alternativ för dem.

Friheten att självständigt få bestämma över hur mycket städhjälp man vill ha och på så sätt slippa känna sig ”omhändertagen” - det är grundorsaken till att Ingegärd Appelkvist och hennes make Bengt valde att anlita en privat städfirma när de gick i pension.

- När man ska utnyttja den kommunala hemtjänsten så känner man sig plötsligt gammal. Men så länge jag har min frihet att bestämma hur jag vill ha det, då känner jag mig inte gammal på samma sätt!, säger Ingegärd Appelkvist.

Och i och med regeringsreformen om hushållsnära tjänster så kommer paret att kunna dra av halva kostnaden för städhjälpen. Men de pengarna får de inte förrän efter deklarationen nästa år, så än har de inte märkt av den ekonomiska förbättringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista