Fler djur får borrelia

De fästingburna sjukdomarna på djur ökar. De senaste åren har ökningen varit konstant när det gäller borrelia och anaplasmos, som är de två sjukdomar som djuren oftast drabbas av.

Det finns tre fästingburna sjukdomar som kan drabba djur; nämligen borrelia, anaplasmos, och så hjärninflammationen TBE. Men den sistnämnda sjukdomen är det oklart om djur verkligen kan smittas av.

Borrerlia är däremot ett större problem, och det gäller alltså att ha koll på om djuretss hälsotillstånd försämras rejält; då finns risken att det är borrelia som slagit till.

- I akut skede får djuret feber, vill inte äta, har svårt att stå på benen, berättar veterinär Eva Gustavsson.

Hon menar att ökningen av problemen är uppenbara, trots att det idag finns effektiva medel mot fästingar så tenderar allt fler att drabbas. Men detta gäller framförallt hundar och hästar. Katter däremot drabbas inte alls i samma omfattning av fästingburna sjukdomar, och det tycker Eva Gustafsson är anmärkningsvärt:

- Det är inte alls vanlligt. Jag har inget svar på det och jag tror inte vetenskapen har något svar heller.

I takt med allt mildare vinterklimat har fäsrtingarna lättare att överleva. Gamla tiders tumregler om att fästingarna försvinner framåt senhösten gäller inte längre.

- Det är inte ovanligt att man ser en fästing trilla av hunden i januari om det är en mild vinter, säger Eva Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista