Specialprogram till gymnasieungdomar utan plats i Skövde

Många ungdomar i Skaraborg som sökt till yrkesförberedande gymnasieutbildning har blivit utan plats till höstterminen.
Särskilt byggsidan är populär, men platserna har inte räckt till, och i Skövde arbetar man nu för att fånga upp de som trots behörighet inte fått någon plats.

Byggprogrammet är den utbildning av de yrkesinriktade som haft mest sökande, och i Skaraborg har 158 ungomar som sökt programmet som förstaval blivit utan plats.

I till exempel Lidköping finns planer på ett lärlingsprogram för att fånga upp de elever som trots att de är behöriga hamnat på en utbildning de inte vill ha. I vissa fall har de placerats på det så kallade individuella programmet där obehöriga elever fångas upp.

I Skövde finns nu planer på en särskild grupp för de med bra betyg för att undvika att blanda motiverade elever och elever som har studiesvårigheter - och också till viss del tillmötesgå deras sökta utbildning.

Janne Holmqvist, utbildningschef i Skövde, berättar att man nu håller på att inventera hur många behöriga elever som inte fått någon plats på ett nationellt program.

- Om den gruppen tillräckligt stor, då är vi beredda att göra ett specialutformat program för den elevgruppen, säger Janne Holmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".