Domkapitlet får pröva kränkande ord från predikstol

Fallet med Falköpingsprästen Björn Lundin kommer med största sannolikhet att tas upp av domkapitlet.
Det blir första gången på många år som domkapitlet i Skara stift prövar om en präst misskött sig.

- Det kommer sannolikt att hamna på domkapitlets bord, säger Lars Wiberg stiftsjurist i Skara stift.

Under lång tid har olika församlingsmedlemmar känt sig kränkta av Björn Lundins predikningar där han bland annat fördömt homosexuella och kvinnor som gjort abort.

Nu ligger ärendet hos biskop Erik Aurelius och eftersom han är ordförande i domkapitlet så kan han inte kommentera fallet innan domkapitlet behandlat frågan, för då blir han jävig.

Man skulle kunna säga att domkapitlet är prästers motsvarighet till ansvarsnämnd där anklagelser mot dem utreds. Vem som helst kan anmäla en präst eller diakon till domkapitlet men det är väldigt sällan det händer, säger Lars Wiberg.

- Det är åtskilliga år som gått mellan prövningarna.

Fallet med Björn Lundin kan alltså bli det första på flera år.

Påföljden efter utredning kan bli fyra olika. Ingen alls, att prästen förlorar rätten att vara präst, skriftlig erinran eller en prövotid på upp till tre år.

- Är det en engångsföreteelse handlar det oftast om en erinran, men något som är pågående och som man befarar ska fortsätta får troligare en prövotid fastställd. Vad domkapitlet kommer att komma fram till i det här fallet med Falköpingsprästen är alldeles för tidigt att säga, säger Lars Wiberg.

Lars Wiberg påminner också om att domkapitlets beslut dessutom går att överkaga till Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".