Norsk sophämtning i östra Skaraborg

Det blir norrmän som kommer hämta hushållssoporna i Tibro, Hjo, Karlsborgs och Töreboda framöver.
Det norska bolaget RenoNorge AS har vunnit anbudsstriden om sophämtningen eftersom de kan utföra jobbet tio procent billigare än det näst lägsta anbudet.
- Vi fann anledning att anta dem som sophämtare, säger Lennart Svartvik, ordförande för Avfallshanteringen i östra Skaraborg, AÖS.

Enligt lagen om offentlig upphandling måste kommunalförbundet anta det billigaste alternativet, och denna gång gick alltså avtalet till ett norskt bolag. I och med detta blir kommunalförbundet AÖS det första i Sverige att anlita ett norskt företag.

Lennart Svartvik säger att det inte blir någon skillnad i sophämtningen, möjligtvis kommer sophämtarna att prata norska. Men inte ens det är säkert:

- Vi kommer också diskutera med norrmännen och den tidigare entreprenören om en eventuell övergång av fordon och personal, säger Lennart Svartvik.

Från den första mars nästa år och tre år framåt blir det norsk sophämtning i de fyra kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".