Instängda katter kan inte tas omhand

Länsrätten har beslutat att ett trettiotal katter som hålls instängda i en lada utanför Grästorp ska omhändertas och avlivas. Men eftersom ägaren håller sig undan kan beslutet inte verkställas.

Katterna har bott i ladan de senaste sex åren och är mycket skygga. Enligt kommunens djurskyddsinspektör har de inte fått tillräckligt med mat, vatten eller tillsyn under årens lopp.

Men så länge kattägaren håller sig undan och inte kan delges länsrättens beslut så kan inte katterna omhändertas utan hålls också fortsättningsvis instängda i ladan.

Flera kullar varje år
Katterna i ladan är ett segdraget ärende och kommunens djurskyddsinpektör har flera gånger påpekat brister i hur katterna har det. Både okastrerade honkatter och hankatter är instängda i ladan och flera kattkullar har fötts varje år, enligt kommunen har de också lämnats utan tillsyn i flera dagar och de har inte haft det tillräckligt rent.

Kommunen begärde för flera år sen att katterna skulle omhändertas och att ägaren, som bor i en annan kommun skulle få djurförbud. Men ägaren har överklagat besluten och så länge beslutet inte vunnit laga kraft har katterna tvingats vara kvar i ladan. Också länsstyrelsen har beslutat att katterna ska tas om hand.

Håller sig undan
Det senaste beslutet av länsrätten att alla katter utom två ska omhändertas och avlivas har inte kunnat fastställas. Kattägaren har hållit sig undan och inte kunnat nås för att få domen delgiven och innan dess kan katterna inte omhändertas utan fortsätter vara instängda i ladan utan tillräckligt med mat eller vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".