Unga Tibrokvinnor ofta sjukskrivna

Det höga antalet sjukdagar hos unga kvinnor är ett problem för Tibro kommun. Det visar Tibros folkhälsoprofil.
Kvinnor i åldern 20-29 år i Tibro är sjukskrivna i genomsnitt 27,4 dagar per år. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i Västra Götalands län.

Kommunerna Tibro och Karlsborg har satt igång ett gemensamt projekt för att komma åt rötterna till det onda, och en viss förbättring har märkts sedan i fjol. Men det är ett långsiktigt arbete, enligt Gunnie Axelsson som är folkhälsoplanerare i Tibro

Förutom detta med sjukskrivningsdagar finns det flera ljuspunkter i Tibrobornas hälsoprofil. Till exempel har ungdomsarbetslösheten sjunkit från nästan 18 procent för några år sedan till sex procent i slutet av förra året. Ungdomar röker allt mer sällan - bara en procent av alla 16-åringar uppger att de röker.

Och sexåringarna har bättre tänder. Tre av fyra sexåringar i Tibro har inte haft någon karies, och det är bättre än länsgenomsnittet.

Däremot är det sämre med tandhälsan hos ungdomar. Bara 30 procent av 19-åringarna har lyckats hålla sig kariesfria.

Folkhälsoplaneraren Gunnie Axelsson har presenterat siffrorna för politiker i nämnder och styrelser, och målet är att få politikerna att tänka in konsekvenserna för folkhälsan inför varje politiskt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".