Millitärövning i USA ska minska vådabeskjutningar

För första gången ska det svenska försvaret delta i en internationell övning där huvudsyftet är att minska vådabeskjutningen av egna militärer.
Den svenska gruppen leds av Markstridsskolan i Skövde.

Ett 40-tal personer från Sverige åker i september till övningen Bold Quest i Mojaveöknen i Kalifornien i USA.

- Vår förhoppning är att hitta teknologier och metoder som fungerar så att vi minskar vådabeskjutning, säger Ove Grönlund, överstelöjtnant vid Markstridsskolan.

Stress orsakar vådaskott
Vådebeskjutningar inträffar oftast under stress och därför kommer man göra det extra svårt för de som övar för att uppnå stressande situationer.

- När man går i bebyggelse så är det ofta korta avstånd och väldigt svårt att se var de egna förbanden rör sig. Då är det lätt hänt att någon kommer framför de egna förbanden, säger Ove Grönlund.

Extrem hetta
Men för de svenska förbanden finns det andra vinster med att delta i den heta kaliforniska öknen, där det kan vara mellan 45 och 50 grader i skuggan.

- Det är också ett ypperligt tillfälle för oss från Sverige att testa hur vårt material fungerar i extrem hetta, säger Ove Grönlund.

Övningen i Kalifornien kommer att pågå i tre veckor, och totalt medverkar 13 nationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".