Törebodabarn blir utan ridskola

Ett 160-tal ridskoleelever står utan ridskola i Töreboda i höst.
För att någon ska intresserad av att driva skolan vidare måste Töreboda kommun först måste rusta upp eller bygga ett nytt stall, så nu sätter de hästintresserade press på kommunen:
– Vi hoppas att kommunen vill satsa lika mycket på oss som på killsporterna på Töreshov, säger Pernilla Persson.

När arrendatorn slutade och tog med sig hästarna stannade ridskoleverksamheten. 160 ridskoleelever som lagt ner mycket tid och kraft i stallet och på hästarna stod plötsligt utan sin fritidssysselsättning. 

- Jag tycker synd om de barn som lade all sin fritid här. De kom direkt efter skolan och hade ridskolan som ett andra hem, säger Pernilla Persson, ordförande för ungdomssektionen i Töreboda Hästklubb.

2003 byggde Töreboda kommun ett nytt ridhus för 1,8 miljoner och hästklubben investerade 400 000 kronor. Stallarna ingick inte i upprustningen och nya djurskyddsregler gör att stallarna inte är tillåtna längre. Därför är ingen intresserad av att driva skolan vidare om inte stallarna åtgärdas.  

Kommunen ger halvt löfte
Lars-Åke Bergman, kommunalråd i Töreboda, säger att han förstår att det är förödande för dem som nu står utan ridskola, men att budgeten kan sätta stopp för fler investeringar:

– Vi har haft en alldeles för hög investeringsbudget de sista åren och har sagt att vi måste anpassa oss och sänka den. Men jag vill ändå titta på vilka konsekvenserna blir om vi lägger in tre miljoner extra inför 2008.   

I nästa vecka kommer kommunstyrelsen att ta beslut i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".