Planer på medeltidscentrum i Skara tar form

Skara kommun tittar nu på uppdrag av Västra Götalandsregionen på ett förslag på hur det gamla biblioteket i Skara ska göras om till ett medeltida besökscentrum.
Det här för att fånga upp de som efter premiären av Arnfilmen blir intresserade av att lära sig mer om medeltiden.

Grundstenarna i projektet är utställningen Hall of Arn med rekvisita från filmen och dataskärmar där hemligheter bakom filmproduktionen avslöjas samt Sveriges äldsta bok från 1100-talet - det så kallade Skaramissalet - som ger instruktioner för hur mässor ska gå till. Men också kartor över närbelägna historiska platser på golvet och själva biblioteket ingår i besökscentret som ska stå klart nästa sommar.

Utställningen Hall of Arn kostar en miljon kronor och därtill kommer kostnader för ombyggnationen. Totalt slutar notan på onkring 3,2 miljoner kronor. Finansieringen är inte klar, men Skara kommun har ett samarbete med regionen om projektet och får varje år 850 000 kronor för kultursatsningar.

Anna Sundbom på Skara kommuns näringslivsbolag Rådhuset har varit med och tagit fram förslaget och hon tror att pengarna är väl satsade. Efter succén med böckerna om Arn kunde vissa besöksmål kopplade till Arn få runt 70 000 besökare under sommarsäsongen, och Anna Sundbom säger att efter filmpremiären i december väntas intresset för Arn och medeltiden stiga igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".