Falköpingspräst kallas till biskopen

Biskop Erik Aurelius tar nu tag i ärendet med Falköpingsprästen Björn Lundin som anklagas för att i sina predikningar fördömt homosexuella och kvinnor som gjort abort.
Biskopen kommer att kalla prästen till ett samtal om teologi.

- Jag kommer att ha ett samtal med honom bland annat för att reda ut vad han egentligen sagt, säger biskop Erik Aurelius.

Än så länge är det här inte en fråga för domkapitlet, men om någon anmäler predikningarma eller om samtalet mellan biskopen och Lundin inte leder till något så hamnar det där.

- Det blir så om jag anser att han ämnar fortsätta predika sådant jag inte tycker att han borde, säger Erik Aurelius.

Det var tidigt i våras som kyrkoherde Jonas Hagström kontaktade biskopen och berättade att folk blivit illa berörda av Björn Lundins predikningar. Kyrkolagen säger att biskopen har särskilt tillsynsansvar för hur en präst sköter sitt arbete. Ändå vidtog biskopen inga åtgärder.

- Då hade det lugnat ner sig med anmälningarna mot honom, men nu är läget annorlunda, förklarar Erik Aurelius. Nästa gång jag fick ett liknande samtal var jag på semester och därför beslutade jag att vänta tills nu.

Idag (onsdag) är det biskopens första dag efter semestern. Erik Aurelius säger att han så snart han kan ska kalla Björn Lundin till sig. Förhoppningsvis kan det ske redan idag.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".