Ny lågprisbutik i Mariestad

De utländska lågprisjättarna fortsätter att satsa på Skaraborg - trots att deras svenska butiker hittills gått med förlust.
I dag (torsdag) öppnar danskägda Netto en butik nära sjukhuset i Mariestad.
– Jag kommer nog att åka dit och titta, men jag tror inte att jag kommer att handla där stadigt, säger Mariestadsbon Eiler Jansson.

Tyska Lidl har redan flera lågprisbutiker i Skaraborg och i dag öppnar danska Netto sin andra butik här efter etableringen i på Råda i Lidköping i förra veckan.
Det planeras dessutom för tre nya butiker nästa år.

Båda lågprisjättarna visar hittills stora förluster på sina svenska butiker, men de har ekonomiska muskler att ha råd och tid att omvända konservativa svenska kunder.

Satsningen att ligga mitt i Lockerudsområdet ett större bostadsområde i Mariestad är strategisk, säger butikschefen Frantisek Erban:

– Folk ska inte behöva ta bilen och veckohandla utan ska kunna komma hit varje dag och sitt färska bröd och färska varor.   

Danska Netto har bara cirka 1 000 produkter i butikssortimentet, mot att en större ICA-butik kan ha uppemot 30 000.

Eiler Jansson tycker i och för sig att låga priser är bra men värderar också kvalité högt:

– Man måste ju se vad man får, se så att det inte ligger gamla grejer i butiken och så… Vill man ha bra grejer så får man ju oftast betala lite mer.

Sonja Eriksson bor granne med den nya butiken. Även hon kommer att granska butiken kritiskt:

- Jag kommer att gå dit och kolla om det är prisvärt. Jag är ensam och storhandlar ju inte precis men det är klart att det är bra med låga priser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".