Falköpingskvinna slapp fängelse för knivhugg

En 54-årig kvinna från Falköping som knivhuggit sin man döms av Skövde tingsrätt för grov misshandel.
Kvinnan medgav att hon knivhuggit den 70-årige mannen, men förnekade att det skulle vara för att döda honom. Istället handlade hon i nödvärn eftersom mannen slog henne.

Paret är gifta men har inte bott tillsammans på många år. Den aktuella kvällen i mitten av juli befann de sig i kvinnans lägenhet i Falköping och båda två var berusade.
Kvinnan berättade senare under rättegången att mannen gett sig på henne och slagit mot hennes huvud med knytnävarna. Hon grep då en kniv som låg på diskbänken och högg mannen flera gånger. Hon ringde själv 112 och berättade vad som hänt.

Tingsrätten tror på att kvinnan handlade i nödvärn, hon har tidigare anmält mannen för misshandel och hon hade också blåmärken på kroppen efter den aktuella kvällen. Dessutom är kvinnan rullstolsburen och hade därför svårt att värja sig mot mannens slag.

Men tingsrätten anser att kvinnan var väl medveten om vad hon gjorde när hon grep kniven och stack den i mannen. Därför döms hon för grov misshandel. Eftersom hon handlat i nödvärn och aldrig tidigare gjort sig skyldig till något brott blir påföljden bara skyddstillsyn. Hon ska också betala skadestånd till mannen på 2 400 kronor.

Den 70-årige mannen fick ett knivhugg i bröstet och ett i ryggen. Skadorna var inte livshotande och kommer inte ge några framtida men.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".