Skövdebutik förlikas i strid om barnstol

Josefine Aas som driver barnbutiken Kids i Skövde har nu nått en förlikning med den norska barnstolsjätten Stokke.
Stolföretaget stämde butikägaren på 250 000 kronor eftersom hon sålt stolar som Stokke menade var en kopia av deras stol Tripp Trapp.

Efter ett och ett halvt års process strider inte butiksägaren Josefine Aas längre för att få rätt mot det norska storföretaget, och hon säger att hon i och med avtalet är nöjd med parternas överenskommelse. Hon är också glad över att kunna lägga det hela bakom sig, och säger att hon har medgett att det var ett intrång i upphovsrätten att sälja barnstolen som Stokke anser vara en kopia av deras märkesstol.

- Jag försökte och det är jag glad för. Men jag begrepp inte hur tärande det skulle vara, säger Josefine Aas.

Butiken Kids har lidit ekonomisk skada av försäljningen av de här stolarna, men Josefine Aas vill inte säga hur mycket skadestånd hon till slut tvingades betala.

Ångrar kampen
Hon ångrar nu delvis att hon försökte få rätt mot storföretaget och hoppas att hennes butik ska kunna överleva. Samtidigt konstaterar Josefine Aas hur svårt det verkligen är att som småföretagare få hjälp när man hamnar i sådana här situationer. Hon har kontaktat de branschorganisationer hon är medlem i, Konsumentverket, Konkurrensverket och näringslivet, men ingen har kunnat hjälpa henne.

- Man är totalt utelämnad som liten, säger Josefine Aas.

Det finns inget domslut på att barnstolen hon sålde verkligen kan klassas som en kopia av företaget Stokkes barnstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".