Idrottsklubb driver skatteregler till Regeringsrätten

Skövde Saints Baseboll Softboll vänder sig nu till Regeringsrätten för att få rätt i en skattetvist.
Det är en flera år lång träta som klubben nu vill ta till högsta instans.
- Det handlar om mycket pengar för en liten förening. Dessutom är det svårt för en förening att veta vilka verksamheter den får ha eftersom reglerna tolkas så olika, säger klubbens sekreterare Kristian Pälviä.

Klubbens medlemmar har bland annat bemannat en återvinningscentral, och sysslat med golvläggning i Arenan i Skövde i samband med olika evenemang. Intäkterna från arbetet, ungefär 100 000 kronor, har gått till föreningen. 

Skatteverkets uppfattning är att arbetet egentligen kunde ha gjorts av vanliga näringsidkare och vill därför att Skövde Saints Baseboll Softboll ska betala 25 000 kronor i skatt.  

Kristian Pälviä tycker att reglerna är svårtolkade. Inte minst eftersom det finns ett antal undantag på arbeten som klubbarna får utföra utan att betala skatt. Exempel på sådana är pappersinsamling och bingo.

Centralt i lagstiftningen är också det som anses som hävdvunnen rätt, det vill säga saker en förening gjort under lång tid, en regel som Kristian Pälviä tycker är konstig:  

– Det är inte specificerat hur länge verksamheten måste ha pågått för att vara hävdvunnen. Är det 100 år? Tio år? Fem år?

Och ålderdomlig:

– Lagtexten är ju 25-30 år gammal och samhället har ju förändrats en del sedan dess. Basarer, bingo och loppis på torget finns knappt längre.  

Han tror att fler föreningar kommer att ta strid framöver, för reglerna för skattebefrielse är svåra menar han:

– Det är jättesvårt att veta Skatteverkets olika kontor tolkar de olika regler som finns, så jag tror att det kommer att bli ett jätteproblem, säger  Kristian Pälviä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".