Konflikt på dagstidningar i Skaraborg

Journalister på sju dagstidningar i Skaraborg tas ut i konflikt på fredagen eftersom Journalistförbundet och Tidningsutgivarna inte kunnat enats om ett nytt kollektivavtal för anställda på dagspressföretag. Löner och upphovsrätt är de två tunga punkterna i det som parterna tvistar om.

Arbetstidsblockaden gör att personal på tidningarna inte får jobba mer än 40 timmar per vecka eller 8 timmar om dagen.

I Skaraborg är det personal på Skaraborgs allehanda, Mariestads-tidningen, Hjo tidning, Skaraborgs läns tidning, Falköpings tidning, Västgötabladet och Skövde nyheter som tas ut i konflikten.

I nästa vecka kommer konflikten på en del tidningar dessutom att utökas. SLA, Mariestads-tidningen och Hjo tidning kommer att förbjudas använda externt material, till exempel texter från andra redaktioner och nyhetsbyråer. Det är nåt som omgående kommer att märkas hos läsarna.

- Som journalister tycker vi att det är kasst att inte ge våra läsare det vi vill ge dem, men samtidigt så är det ett beslut vi tagit på grund av att vi vill uppnå det vi strävar efter, säger Per Engelbrektsson, klubbordförande för journalistfacket på Skaraborgs Allehanda.

Mats Muregård, verkställande direktör på SLA, Mariestads-Tidningen och Hjo Tidning, befarar att en lång och utdragen konflikt:

- Parterna står ganska långt ifrån varandra, säger han.

Totalt är det 2 200 journalister på ett 70-tal dagstidningsföretag runt om i landet som berörs av konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".