Svårt för småföretag att strida mot storbolag

Småföretagares möjligheter att hävda sig när bolagsjättar stämmer dem för att sälja produkter som liknar deras är små. En butik i Skövde som sålde en barnstol som anklagades för att vara en kopia gick efter hot om skadestånd med på en förlikning, innan fallet kunde prövas i domstol.

Detta är något som advokat Jörgen Olsson som är insatt i det här fallet förstår men samtidigt beklagar. Han tycker att det norska storföretaget statuerat ett exempel med barnbutiken i Skövde.

- Det är helt klart en maktdemonstration från den store och starke, säger Jörgen Olsson.

Ett 70-tal småföretagare slutade efter påtryckningar sälja barnstolen som företaget Stokke hävdar är en kopia och företagen fick eventuellt också betala skadestånd. Importören av barnstolen, som advokat Jörgen Olsson företrädde, tvingades i konkurs. Bara en butik i Skövde fortsatte hävda sin rätt, men gav till slut upp just före saken skulle prövas i domstol.

Jörgen Olsson menar dock att chansen att vinna i domstol finns och ibland är stor. Det finns nämligen de fått rätt eftersom de haft resurser att driva processen till slut.

- Det finns all anledning att fästa stort avseende vad dessa domar har sagt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".