Kritik mot Lidköpings kommun - Det byggs för få lägenheter

Lidköpings kommun har första halvåret i år ökat sin befolkning med 110 invånare. Trots att Lidköping är en het inflyttningskommun så bygger kommunen inte längre några hyreslägenheter sedan två år tillbaka.

- Jag hoppas kommunledningen snart ser allvaret i det här, säger Mats Boström VD för kommunala bostadsbolaget.

Det var i oktober för nästan två år sedan som det senaste hyreshuset stod inflyttningsklart hos kommunalägda AB Bostäder i Lidköping.

Eftersom Lidköping är en inflyttningskommun och 500-600 personer köar för en hyreslägenhet, så har Mats Boström påtalat för kommunledningen flera gånger att bostadsbyggandet behöver ökas.

Nej till bygge
Men den politiska kommunledningen har sagt nej till att bygga 300 nya hyreslägenheter på attraktiv kommunal mark på Framnäs intill campingplatsen i centrala Lidköping.

Istället vill kommunledningen satsa på att bygga nya lägenheter i hamnen, men det betyder sannolikt att det dröjer många år innan marken köpts in här och det sanerats för husbyggnation.

- Vi har inget att erbjuda de som vill flytta hit, säger Mats Boström.

Saknas mark
Enligt kommunalrådet Kjell Hedvall beror problemet i Lidköping på att det saknas mark i centrala lägen. Följden blir att människor som söker lägenhet hindras från att flytta till staden.

Enligt Kjell Hedvall har kommunens bostadsbolag erbjudits mark utanför centrum, men det har inte varit intressant.

- Dessutom finns det också privata aktörer, som faktiskt har lyckats hitta mark i centrum, säger Kjell Hedvall.

Hans lösning på problemet är att bygga på höjden, men hittills har det inte gått att få politisk enighet kring höghusbyggen i Lidköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".