Polisen storsatsar mot metallstölder

Vid ett inbrott på Bärebergs järn och maskin i Nossebro natten till måndagen stals mässing och aluminium, för ett ännu okänt värde. Ögonvittnen såg en lastbil lämna platsen och polisen har ännu inga spår efter lastbilen.
Stölden i Nossebro är bara en i raden av många metallstölder i Sverige, men nu satsar polisen extra och hittills har satsningen varit framgångsrik.

Metallstölder har länge varit ett stort problem över hela Västsverige. Enligt en rapport från Rikspolisstyrelsen är de ofta organiserade och koncentrerade just till västra Sverige.

Men sedan i våras har polisen genomfört en särskild satsning för att komma till rätta med de omfattande stölderna. Projekt Kopparorm - som satsningen kallas - har varit lyckad:

- Vi har nästan halverat stölderna, säger insatschefen Johan Lundberg.

Sedan start har projekt Kopparorm lett till att polisen gripit runt 200 misstänkta metalltjuvar och ett stort antal polisutredningar pågår De är misstänkta för grova stölder eller grov ekonomisk brottslighet - Skattverket är en viktig samarbetspartner.

Nu betyder inte detta att Johan Lundberg tycker att allt är frid och fröjd:

- Det här kräver att vi fortsätter arbeta oförtrutet mot detta.

Han kallar metallstölderna ett samhällsproblem och tar kabelbrottet som släckte TV-sändningarna i södra Sverige för ett par veckor sedan som exempel - där misstänker man att den som klippte av kablarna var ute efter koppar.

Johan Lundberg berättar att tjuvarna gärna vill ha betalt i kontanter när de kommer till skrotfirman för att sälja sitt stöldgods. Därför hoppas nu polisen få gehör bland metallköparna om att sluta upp med kontanthantering.

- Vi kommer fortsätta jobba med branschen för att få med oss dem i det här arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".