Polisen för upptagen för att stoppa pågående skrotstöld

Den så kallade nattpatrullen i Essunga upptäckte natten till igår tjuvar som stal mässingskrot på Bärebergs skrot utanför Nossebro. Polisen larmades när misstänkta fordon och personer upptäcktes utanför skroten. Svaret blev att det inte fanns polis att skicka ut.

- Det är för få poliser ute på natten, då sådant här är på gång, säger Eddy Ask som ingår i nattpatrullen.

Vid inbrottet på Bärebergs järn och maskin i Nossebro natten till igår stals mässingspån och aluminium, för närmare 60.000.

Flera tjuvar häktade av grinden och arbetade sedan länge med att fylla tomma tunnor med värdefullt mässingsspån i en stulen lastbil.

Det är andra gången på kort tid som skroten i Nossebro utsätts för stöld, och den här gången var det nära att tjuvarna åkte fast.

Nattpatrullen som nattetid spanar efter misstänkta brottslingar i Essunga upptäckte tjuvarna när de satt på vakt i bilar utanför skroten.

Polisen larmades då av medborgarnas nattpatrull, men svaret blev att den bil som fanns, fanns på annat håll, och att ingen polis kunde stoppa tjuvarna.

Mikael Ekdén är ställföreträdande närpolischef i västra Skaraborg, och han menar sådant här kan hända när de poliser som finns redan är upptagna.

- Så många poliser ha vi inte. Det kan hända överallt, i hela riket. Det är den verklighet vi lever i tyvärr, säger Mikael Ekdén.

- Det blir dyrt för mig också även om försäkringen täcker en del så får jag stå för mycket av svinnet själv, säger Yngre Andersson, en av delägarna i Bärebergs järn och maskin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".