Kårobligatoriets framtid avgörs i vår

Studentkårernas framtid kommer att avgöras under det här läsåret. I dag är det obligatoriskt för alla studenter att vara med i studentkåren, men det vill regeringen ändra på.
Och Studentkåren i Skövde ser det här som den största frågan att arbeta med under året.

Att vara medlem i studentkåren i Skövde kostar 250 kronor per termin för heltidsstuderande. Lika mycket kostar det i Karlstad, medan avgiften för studenter i Örebro är högre, och i Göteborg är den lite lägre.

Regeringen tycker att ingen ska tvingas vara med i vare sig studentkåren eller någon annan förening. I

februari ska regeringens utredare komma med förslag på hur kårobligatoriet kan avskaffas, men också se hur studentinflytandet kan bevaras även utan en obligatoriskt studentkår.

Sara Wennerholm är ordförande i Studentkåren i Skövde och vet vilket arbete kåren utför, men är samtidigt kluven i sin inställning till frågan om obligatoriskt medlemskap.

- Jag ser studentkåren som en förening som jag väljer att vara med i, och jag har aldrig sett det som om att jag är tvungen att vara med. Just att tvinga någon, det låter ju inte bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".