Många planer för turismen efter Arnfilmer

Medeltidsprojektet runt filmerna om korsriddaren Arn växer så det knakar. I slutet av september ska både företagare och privatpersoner få mer kött på benen om Arnturismen i Skaraborg under ett två dagar långt arrangemang i Varnhem och Gudhem.

Kulturturismutbildningen i Lidköping är med som arrangör, och Karina Sjövil från utbildningen berättar att den första dagen - den 21 september - kommer vända sig till företagare och handla om filmturism. Bland annat kommer folk från Ystad för att berätta om turismen runt Wallanderfilmerna.

Dagen efter kommer privatpersoner få känna på en del av den kommande Arnfilmsturismen; riddare, medeltidshantverkare, öppet hus på Varnhemsutgrävningen och visningar i kyrkan.

- Det kommer vara full fart, säger Karina Sjövil.

Även på andra håll pågår det förberedelser för medeltidsprojektet i Skaraborg. Under Tibros möbelmässa kommer det hållas ett designseminarium för hantverkare och förtagare som är intresserade av att tillverka medeltidsprodukter, och i Skara kommer det att hållas medeltidsdagar.

Anja Presto, Arnansvarig på Västergötlands museum, berättar att de ständigt söker nya saker som kan locka intresse för Arn:

- Nya reseerbjudanden, vi har också utbildat några guider att vara mer inriktade på filmen.

Hon berättar också att man redan märkt att turister från de nordiska grannländerna i allt större utsträckning intresserar sig för skaraborgska besöksmål kopplade till Arn:

- Det stämmer väldigt bra med vår strategi, för att utöver Sverige så är det främst Norge och Danmark som vi kommer bearbeta, säger Anja Presto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".