Långtidsarbetslösa får inga nystartsjobb

Omkring 300 skaraborgare har hittills fått jobb i regeringens satsning på så kallade nystartsjobb. Samtidigt visar statistiken att varken nystartsjobben eller den starka högkonjunkturen på ett avgörande sätt har kunnat radera ut långtidsarbetslösheten.

Nystartsjobben gäller inom den privata sektorn, till skillnad från den tidigare satsningen på  plussjobb som gällde i kommuner och andra delar av den offentliga sektorn. Dessutom är nystartsjobben mer långsiktiga.

Marianne Edqvist från Lidköping har fått nystartsjobb i en mataffär.

- Nu vet jag vad jag ska göra ända fram tills dess att jag blir pensionär 2015, och det känns tryggare än andra åtgärder, säger Marianne Edqvist.

Nystartsjobben är tänkt som ett sätt att sänka långtidsarbetslösheten.

I Sverige har det hittills inte gått så bra, men både Västra Götaland och Skaraborg är bättre än riket som helhet, för här har långtidsarbetslösheten faktiskt sjunkit senaste året, om än marginellt.

Långtidsarbetslösa
Samtidigt visar statistiken att varken nystartsjobben eller den starka högkonjunkturen på ett avgörande sätt har kunnat radera ut långtidsarbetslösheten.

- De som står längst från arbetsmarknaden får inga nystartsjobb eftersom de inte är vad arbetsgivarna söker, säger Sven-Åke Egeriis, ombudsman på IF Metall.

I Skaraborg handlar det om drygt 1000 personer som fortfarande är långtidsarbetslösa. Sven-Åke Egeriis menar att det är konjunkturen som styr arbetslöshetssiffrorna, oavsett vilken politisk färg de styrande har.

- Det handlar till syvende och sist om vilken efterfrågan det är på de produkter företagen säljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista