Arbetsbänken i köket

Skövde kommun stängde krog

I förra veckan stängde Skövde kommun kinakrogen China Town.

En sådan stängning är en mycket ovanlig åtgärd.

Miljö och hälsoskyddsinspektör Linda Krantz Hoel anser att det inte fanns någon annan utväg.

- Det är arbetsytor som inte är släta och täta och går inte att göra rent ordenligt, även brister i lokalen som gör att det inte går att städa på ett bra sätt, säger Linda Krantz Hoel miljö och hälsoskyddsinspektör i Skövde.

I samband med olika sjukdomsutbrott av tillexempel salmonella händer det att en krog kan tvingas stänga under tiden man försöker spåra en eventuell smittkälla.

Att en krog tvingas stänga på grund av allvarliga brott mot bestämmelserna är ovanligt, även i ett skaraborgskt perspektiv.

Nu får inte krogen öppna igen förrän man åtgärdat de akuta bristerna och också kan visa upp en mer långsiktig handlingsplan.

- Jag tycker att vi har en bra kontroll över våra krogar i Skövde och jag tycker att de sköter sig bra, säger Linda Hoel Krantz.

Just nu håller Skaraborgs kommuner på att granska krogarna utifrån de nya EU-regler som numera gäller i Sverige.

Reglerna är i vissa avseenden hårdare och syftet är förstås att höja kvalitén.

När reglementet är genomfört fullt ut, och alla krogar fått godkänt, är målet att varje restaurang ska kontrolleras så ofta att det i praktiken blir svårt att klara sig någon längre stund om man inte håller måttet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista