Småkommuner bildar eget försäkringsbolag

Grästorp och Essunga är två av 23 småkommuner i landet som gått samman i ett kommungemensamt försäkringsbolag - Förenade Småkommuners Försäkrings AB, FSF. Anledningen är att de stora försäkringsbolagen inte är särskilt intresserade av att försäkra kommuner.
- Det är ju en ganska stor risk att försäkra en kommun. Det är ju stora värden som vi har i våra egendomar och fastigheter, säger Pia Jacobsson, administrativ chef i Essunga kommun.

Alla kommuner med färre än 20 000 invånare är välkomna i samarbetet enligt Pia Jacobsson, som också sitter i det nya försäkringsbolagets än så länge tillfälliga styrelse. För innan allt drar igång ska Finansinspektionen säga sitt - men förhoppningen är att kunna erbjuda försäkringar från och med första januari nästa år.

Försäkringsbolaget kommer bara erbjuda ansvars- och egendomsförsäkring. Till exempel fordonsförsäkring och olycksfallsförsäkring får kommunerna hitta på annat håll även i fortsättningen.

Varje kommun går in med två miljoner kronor i aktiekapital i det gemensamma försäkringsbolaget.

Pia Jacobsson hoppas att det kommungemensamma försäkringsbolaget kommer innebära att kommunen får lägre försäkringspreime på sikt, men det finns också andra fördelar med samarbetet:

- Vi kommer kunna hjälpa varandra på ett helt annat sätt än vi gjort tidigare, säger Pia Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista