Långtidsarbetslösheten i norra Skaraborg ligger still

Trots regeringens sastning på nystartsjobb har antalet långtidsarbetslösa i Mariestads, Törebodas och Gullspångs kommuner bara minskat marginellt.
Detta beror, något motsägesefullt, på en stor omsättning på arbetskraft hos företagen. Det menar Per Anders Carlsson som är chef på Arbetsförmedlingen.

Antalet långtidsarbetslösa i Mariestad, Töreboda och Gullspång är nästan plus minus noll om man jämför nu med ett år tillbaks i tiden. Ändå tycker Per Anders Carlsson att regeringens nystartsjobb har hjälpt Arbetsförmedligen när det gäller att få ut personer som gått arbetslösa en lång tid i arbete. Han menar att det framför allt hjälpt människor som inte har en särskilt behörighet.

Per Anders Carlsson vill också peka på att man som ungdom, det vill säga under 25 år, klassas som långtidsarbetslös redan efter att ha gått utan jobb i 100 dagar. Något som han tycker gör siffrorna något missvisande.

Ser positivt på framtiden
I Västra Götalands regionen och Skaraborg så har antalet långtidsarbetslösa sjunkit totalt sett. Det skiljer sig från landet i stort där personer som gått utan jobb en längre tid faktiskt har ökat istället för minskat. I Skaraborg har långtidsarbetslösheten minskat i nio av femton kommuner, främst i västra Skaraborg, medan den har ökat i sex av 15 kommuner.

Per Anders Carlsson ser dock optimistiskt på framtiden och i Töreboda, Gullspång och Mariestad tror han att en tredjedel av dom som går långtidsarbetslösa kommer ha sysselsättning innan nyår. Många arbetslösa ungdomar ska ut på praktik, något som brukar leda till jobb:

- Vi har en arbetskraftsbrist får vi inte glömma, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista