Kameror ska stoppa gatuvåld Skara

Snart kan det bli verklighet med kameraövervakning av stökiga gator och krogentréer i bland annat Skara, Lidköping och Vara. Anledningen är att polisen vill få bort det så kallade krogrelaterade våldet.

- Det handlar om enskilda gator där det finns mycket berusade människor och det förekommer mycket våld på kvällar och helgnätter , säger Johan Lundberg, som är chef för Polisen i västra Skaraborg

Brottsligheten runt krogarna ökar i flera städer, och det är mycket bråk på helgnätterna runt krogarna, bland annat i Vara, Skara och Lidköping.

Bevis i rättegångar
Därför funderar polisen nu på att sätta upp kameror vid entréerna och vid vissa extra stökiga gator, för att efter ett brott kunna använda filmen som bevisning i tingsrätten.

En gata som diskuteras är Klostergatan i Skara.

- Där har vi många fall av misshandel och vi räcker inte till att övervaka, säger  

Kontroversiellt
Idag finns det inga övervakningskameror vid krogentréer eller gator i Skaraborg. Det är fortfarande ett tag kvar innan det kan bli verklighet. För det är en kontroversiell fråga- där möjligheten att lösa brott ställs mot den personliga integriteten.

I början av nästa år kan polisen vara redo att lämna i en ansökan till länsstyrelsen. Men då måste man kunna visa att alla andra möjligheter har provats, säger handläggaren Christer Lyxell.

- Man måste visa att polisen lagt ner resurser på att komma tillrätta med problemen på andra sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista