Inga motioner och få inlägg från Sverigedemokraterna i Skaraborg

Sverigedemokraterna i Skaraborg har legat lågt efter valframgångarna förra året. I de flesta kommuner har partiets representanter varken lämnat in några motioner eller drivit egna frågor. De flesta har inte ens varit uppe i talarstolen sedan de blev fullmäktigeledamöter.

Radio Skaraborg har gått igenom protokollen från de 42 fullmäktigemöten som hållits i Töreboda, Skövde, Tidaholm, Falköping, Vara och Mariestad under året och där Sverigedemokraterna haft företrädare och rösträtt.

Nya i politiken
Listan på åstadkommanden blir kort. Sammanlagt har de åtta politikerna lämnat in två motioner, gjort två yrkanden och ett yttrande. Fler än hälften av dem har aldrig varit i talarstolen.

- Vi är så nya och vi sa till varandra att vi får ge det ett år, säger Jan-Åke Johansson som sitter i Skövdes fullmäktige.

Han har tillsammans med sin partikamrat Kent Gustavsson lämnat in en motion.

Jämfört med andra
Det finns inga nya lika små partier att jämföra med i Skaraborg, men oavsett om man jämför efter antal mandat i kommunerna och då jämför med miljöpariet, folkpartiet, kristdemokraterna, eller med hur aktiva andra partier såsom Mariestadspariet och Kommunpartiet vår framtid var när de var nya så ligger Sverigedemokraterna långt efter i aktivitet.

Jan Åke Johansson tror att Sverigedemokraternas väljare accepterar det.

- Jag hoppas de har förståelse för det, vi nybörjare vågar inte ta för oss så mycket som vi kanske borde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista