Utbildning ska stoppa krogvåldet

Våldsbrotten runt krogarna ökar i flera städer, bland annat i Skara.

Johan Lundberg, som är chef för polisen i västra Skaraborg, tror att en förklaring till det är att användandet av alkohol och droger ökar.

- Man blandar olika droger och får då inga gränser för man inte får göra och ger sig då på andra människor, säger Johan Lundberg.

Polisen i Västra Skaraborg har gjort en kartläggning av det krogrelaterade våldet och konstaterar att många av de misshandelsfall som anmäls inträffar på helgnätter i och omkring krogarna i framför allt Skara, Vara och Lidköping. 

För att komma tillrätta med det har polisen påbörjat ett samarbete med bland annat kommuner och krögare, dessutom kommer anställda inom krogbranschen att få utbildning.

- Vi kommer att diskutera hur man uppför sig som ordningsvakt till att bartender inte ska servera berusade personer, säger handläggare Christer Lyxell.

Polisen kommer att besöka krogarna mer frekvent framöver, med start till helgen.

Ett par gånger per tjänstgöringspass titta till krogarna hur läget är där om krögarna sköter allt på ett tillfredsställande sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista