Tuffare tider för Komvux

Flera vuxenutbildningar har fått det tuffare sedan den borgerliga regeringen minskat bidragen till dem förra året.
På flera håll i Skaraborg har Komvux tvingats effektivisera. I Götene har exempelvis lärartjänster försvunnit och kursutbudet blivit mindre.

Många vuxenutbildare fick en chock när den borgerliga regeringen lade sin första budgetproposition för snart ett år sedan. Statsbidraget till Komvux minskade nämligen från 1,8 till 1,2 miljarder vid årsskiftet.   

I Skaraborg skjuter en del kommuner till extra pengar till Komvux för att kompensera, men inte alla. Essunga, Skövde, Skara och Falköping är tillsammans med Götene några exempel på kommuner där Komvux fått mindre pengar.

– Det är tråkigt att man måste dra ner, men samtidigt förstår jag ju verkligheten så vi försöker anpassa oss, säger Stefan Svensson som är lärare i matematik och naturkunskap på Komvux i Götene. 

Komvux har förändrats även av andra anledningar. Intresset för att läsa på Komvux har nämligen minskat i många kommuner i Skaraborg.

– Fler får jobb, många kommer lättare in på högskolorna och så har rekryteringsbidraget försvunnit, säger Stefan Svensson.  

Att rekryteringsbidraget till vuxenstuderande försvunnit gör att fler nu måste ta studielån för att läsa in grundskolan och gymnasiet på Komvux. Karita Andersson som läser in gymnasiet på Komvux i Götene finansierar sina studier med studiemedel från CSN. Hon tror att fler drar sig för att sätta sig i skolbänken sedan rekryteringsbidraget försvann:

– Det är lite synd att det är borta. Då vill folk inte läsa för det blir så mycket dyrare. Jag har en så låg lånedel att jag bestämde mig för att fortsätta. Hade jag fått låna mer så hade jag tvekat, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista