Kommuner nöjda med sommarföretagare

Försöket med gymnasieelever som fick starta företag i stället för att sommarjobba blev lyckat. Det visar den utvärdering i kommunerna Skövde, Mariestad, Töreboda och Gullspång som har gjorts nu efter sommaren.

- Hur lönsamma företagen har varit är inte det viktigaste. Det som är viktigt är att alla har lärt sig något, säger projektledaren Marie Johansson.

Det är stor skillnad på hur lönsamma de 16 företagen har varit. Alla fick de ett startbidrag på 2000 kronor och utöver det har de flesta företagen haft en omsättning på mellan 4 och 10 000 kronor.

Ett företag sticker ut med sin omsättning på en kvarts miljon kronor. Det var två killar på byggprogrammet vars affärsidé var att göra mindre byggjobb under sommaren.

- Oavsett hur det gått ekonomiskt så uppmuntras de alla att hålla liv i sina företag, säger Marie Johansson. Vi vill ju inspirera till att fortsätta. Närmare hälften tror jag kommer hålla i sin affärsidé på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista